Dom > Знање > Sadržaj

Filter za bager koristite mjere opreza pri održavanju

May 02, 2019

(1) Uljna posuda mokrog filtera za zrak je ugravirana sa "površinom ulja" i oznakom strelice. Ulje u upotrebi treba dodati na navedenu visinu. Ako je ulje u koritu ulja premalo, efekat filtera nije dobar, ako je uljna posuda unutra, ako ima previše ulja, udaće ga cilindar i proizvest će naslage ugljika. Kada je ozbiljno, to će prouzrokovati da motor "leti".

(2) Redovno menjati ulje u koritu ulja i očistiti filter. Kada zrak koji sadrži kapljice ulja neprestano teče kroz zlatni filter za prašinu, kapljice ulja na mreži filtera postepeno će se povećavati i povećavati sve dok ne postanu velike kao filter. Prašina se uliva u vanjsku posudu za ulje duž unutrašnjeg zida kućišta filtra za zrak, a prašina u vanjskom koritu ulja postupno se spušta na dno. Gornje čisto ulje se dopunjuje do unutrašnjeg korita ulja, a zatim se podiže na filter sa vazduhom i nastavlja da neprestano cirkuliše. Ulje stalno igra ulogu pranja filtera, ali nakon dugog perioda recikliranja, prašina koja se deponuje u vanjskom koritu ulja je sve više i više, ulje je prljavo, efekat čišćenja filtera je smanjen, pa čak i filter je blokiran. Stoga, ulje u posudi za ulje filtera za vazduh treba redovno menjati i uložak filtera treba očistiti.

(3) Uvijek provjerite nepropusnost svakog spoja kako biste spriječili ulazak nefiltriranog zraka u cilindar iz rupe. Metoda pregleda je sledeća: Kada motor radi na maloj brzini, cedilo filtera za vazduh (kapuljača vetra) se uklanja. Dlan ruke blokira usisnu mlaznicu. Ako je usisni sistem zategnut, može se primijetiti da se brzina motora brzo smanjuje i crni dim se emitira dok se plamen ne ugasi. Ako brzina nije značajno smanjena i postoji "bip" zvuk, to ukazuje na ulaz. Sistem nije zategnut, nefiltrirani zrak je "kratko spojen" u cilindar.

Napomena: Ne dozvolite da dlanovi izađu dok se plamen ne isključi, kako ne bi došlo do prekomjernih naslaga ugljika u cilindru.www.inocofiltration.com